Bezoek Market Garden en vrijheidscollege leerjaar 4

Bezoek Market Garden en vrijheidscollege leerjaar 4

Geplaatst op: donderdag 10 oktober 2024

Het jaar 2024 staat in het teken van vrijheid. Het is namelijk precies 80 jaar geleden dat de eerste geallieerde soldaten (tegenstanders van de Nazi’s) Nederland binnenkwamen om ons te bevrijden van de Duitse bezetter. Om onze vrijheid te vieren en om niet te vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is heeft leerjaar 4 eind september twee bijzondere activiteiten gevolgd: een vrijheidscollege van Evgeniy Levchenko en een bezoek aan het ‘basecamp’ van Operatie Market Garden.

Evgeniy Levchenko (1978) is een Nederlands voormalig betaald voetballer van Oekraïense afkomst. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière bij Nederlandse clubs en werd voornamelijk ingezet als middenvelder. De oorlog in Oekraïne is pijnlijk om naar te kijken, vertelt Evgeniy Levchenko in zijn Vrijheidscollege. De strijd raakt zijn vrienden, familie en hemzelf. Levchenko deelt wat vrijheid voor hem betekent, als Oekraïense Nederlander, en hoe we er zuinig op moeten zijn. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zet hij zich in voor geldinzameling voor met name de kinderen in het land, onder andere via zijn eigen stichting Breath Care for Kids Ukraine.

 


Operatie Market Garden was één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. De operatie vond plaats in september 1944 in de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Gelderland. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen. Op deze manier hoopten de geallieerde bevelhebbers een snelle opmars naar het hart van Nazi-Duitsland te realiseren en de oorlog voor de kerst te beëindigen. Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding en 80 jaar vrijheid werden in het ‘basecamp’ allerlei aspecten van het militaire leven in 1944 en daarna uitgebeeld.