Excursie vwo 5 naar Brussel

Excursie vwo 5 naar Brussel

Geplaatst op: donderdag 10 oktober 2024

Op dinsdag 1 oktober 2024 brachten alle leerlingen van vwo 5 onder begeleiding van hun leraren een bezoek aan Brussel. Het doel van de excursie was tweeledig: het bijwonen van een educatief programma van de Europese Unie met een rondleiding in de gebouwen van het Europees Parlement, en een bezoek aan een museum naar keuze.

In Brussel werden we ontvangen door de Nederlandse Europarlementariër Tom Berendzen die voor het CDA in het Europarlement zit. Hij vertelde uitgebreid over zijn werk in en buiten Brussel, en de voortdurende lobby bij medeparlementariërs uit andere EU-landen. De leerlingen kregen op deze manier een goede indruk van het proces van de Europese besluitvorming. Ook stond een rondleiding in het gebouw van het Europese Parlement op het programma, waaronder een bezoek aan de plenaire vergaderzaal. 

  

De leerlingen bezochten daarna, in het kader van het CKV-programma, een museum naar keuze, zoals het Huis voor de Europese geschiedenis, het Museum van de Oude Meesters (Oldmasters Museum) en het Museum voor Natuurwetenschappen. 

  

Geholpen door het mooie weer maakten de leerlingen ook nog een fijne wandeling door de stad, en kregen op die manier een goede indruk van het toeristische deel van Brussel.

Deze excursie naar Brussel is onderdeel van een schoolbrede aandacht voor de Europese Unie. Het Zwijsen College wil een European Parliament Ambassador School (EPAS)  worden. Deze EPAS-scholen vormen een kring van Europese scholen die een voortrekkersrol spelen in het betrokken doch kritisch volgen van de politieke, culturele en sociale ontwikkelingen in de samenwerking van de 27 landen in de Europese Unie.